לימודי המתמטיקה בכיתה ח' מושתתים על הידע הנצבר בשנים הקודמות ומצריכים מהתלמידים בסיס ידע חזק ויכולות אינטגרטיביות כדי לפתור תרגילים המשלבים בתוכם כמה תחומי לימוד. הנושאים אשר ילמדו בשנה זו יהוו בסיס חשוב להמשך הלימודים בכיתות הבאות.
חומר הלימוד במתמטיקה לכיתה ח' מחולק לשלושה תחומים אותם למדו התלמידים גם בכיתה ז': התחום המספרי, התחום האלגברי והתחום הגיאומטרי.
בתחום המספרי ילמדו התלמידים בתחילת השנה את מושג היחס אשר יהווה בסיס למגוון נושאים שילמדו במהלך השנה כמו דמיון משולשים, שיפוע של קו ישר, אחוזים, הסתברות ועוד.
לימוד התחום האלגברי במתמטיקה לכיתה ח' מבוסס על נושאים הנלמדו בכיתה ז' כמו פתרון משוואה ומושג הפונקציה. במהלך השנה התלמידים יעמיקו בנושאים אלו וילמדו פעולות אלגבריות חדשות כמו פתרון מערכות משוואות קווית בשני נעלמים ומשוואת עם ערך מוחלט.
בתחום הגאומטרי, התלמידים עסקו עד כה בעיקר בחישובים גאומטריים, בשיעורי המתמטיקה לכיתה ח' התלמידים יעסקו בחשיבה היסקית וילמדו משפטי חפיפה ודמיון וכיצד להוכיח תכונות גאומטריות.
דוגמאות לשאלות מאתר משרד החינוך:
פתרו את מערכות המשוואות הבאות:
נתונות שתי הפונקציות: f(x) = –2x + 3 g(x) = 3x – 7
א. שרטטו את הגרפים של שתי הפונקציות על אותה מערכת צירים.
ב. מהו תחום הערכים של x שעבורו f(x) < 0?
ג. מהי הנקודה x שבה f(x) = g(x)?
ד. מהו תחום הערכים של x שעבורו f(x) < g(x)?
משולשים ABC ו-EDC חופפים זה לזה.
נתון: BC = CD.
א. איזו צלע במשולש EDC שווה לצלע AC?
ב. האם זווית A שווה לזווית E או לזווית D? נמקו.
בכד יש 4 כוסות מים ו- כוס סוכר. כמה סוכר נשים בכד קטן יותר שמכיל 3 כוסות מים כדי לשמור על אותה מתיקות של המשקה?
מהכסף שהיה לי בארנק הוצאתי 17% על ספרים ו- 18% על ארוחה. הוצאתי על הארוחה 5 שקלים יותר מאשר על הספרים. כמה כסף היה לי בארנק?
מדריך בחוג מחשבים בדק כמה שעות גלשו תלמידי החוג באינטרנט ביום מסוים.
את התוצאות הוא רשם בטבלה שלפניכם:
מספר שעות גלישה | 3 | 2 | 1 | 0 |
מספר תלמידים | 5 | 5 | 35 | 15 |
א. מה היה זמן הגלישה הממוצע לתלמיד באותו היום (בשעות)?
ב. מהו הזמן השכיח ומהו החציון?
א. פתחו את הסוגריים בביטוי הבא: (x – 2)(4 – x)
ב. פתרו את המשוואה: (x – 2)( 4 – x) = 6 – x2)
היקף החומר ורמת הלימוד– רוב התלמידים והתלמידות יחוו אתגר מאחר שרמת הקושי בכיתה ח' עולה.
מבחן המיצ"ב – מבחן זה מיועד למדוד את הישגי בית הספר ולתת נתונים כלל ארציים למשרד החינוך. בבתי ספר רבים שמים דגש על מבחן זה וכוללים מרתונים לקראת המבחן, דבר זה יכול להלחיץ את התלמידים. נזכיר שאין סיבה להילחץ, בית הספר נמדד ולא ההישגים האישיים של התלמידים והתלמידות.
חלוקה להקבצות – תלמידים רבים חוששים משילוב בהקבצה נמוכה מאחר שהם מפחדים שיתקבעו ברמה מסוימת דבר שעלול להשפיע על הישגיהם בבחינות הבגרות.
עומס בלימודים – כמעט כל תלמיד ותלמידה בכיתה ח' יספרו לכם שהעומס שיש להם בשנה זו גדול באופן משמעותי ממה שהכירו בכיתה ז'. זה נכון, לרוב בשנה זו תהיה להם מערכת שעות עמוסה יותר וכן עומס גדול יותר מבחינת שיעורי בית.
משרד החינוך הודיע כי החל משנת הלימודים תשפ"א מבחני "תמונת מצב בחינוך" יחליפו את מבחני המיצ"ב כדי לבדוק את הישגי התלמידים. המבחנים החדשים יכללו גם מבחנים פנימיים של בתי הספר וגם מבחנים חיצוניים של משרד החינוך.
מבחני הערכה פנימיים: בכל בית ספר ייבחנו התלמידים מכיתה א' ועד כיתה י' במקצועות הליבה – שפה, מתמטיקה, אנגלית ומדעים.
מבחני הערכה חיצוניים: המבחנים יערכו בתחילת השנה. תלמידי כיתות ד' ו-ח' ישתתפו בהערכה באוריינות שפה. בנוסף, כל בתי הספר ישתתפו אחת לשנה גם בהערכה משתנה – כיתות ה' ו-ו' ייבחנו במתמטיקה, בשפת אם או באנגלית, ותלמידי כיתות ח' ו-ט' ייבחנו במתמטיקה, בשפת אם, באנגלית או במדעים.
בשונה מהמיצ"ב בתי הספר ידעו את תאריך הבחינה, אך הם לא ידעו באיזו תחום התלמידים ייבחנו ואיזו שכבת גיל תבחן, זאת כדי למנוע הכנה מקדימה.
תכנית אישית לכל תלמיד ותלמידה, לאחר אבחון רמת הידע שלהם. קבוצות קטנות של 3 – 5 תלמידים ותלמידות הכוללת מורה למתמטיקה בעל ניסיון רב.
עלייה של 30% בציון בתוך שלושה חודשים. שיפור המיומנויות של התלמיד במתמטיקה כדי לאפשר לתלמידים בהקבצה נמוכה לעלות הקבצה בתוך שנה.
קשר רציף עם ההורים ועם המורה למתמטיקה של התלמידים, כך שהמורה של מטיק מעודכן תמיד בחומר הנלמד בכיתה ובמועדי המבחנים.
התאמת ההסבר לתלמידים – כך שגם תלמיד שצבר פערים מכיתה ז', יוכל להבין לפי ההסבר המתאים לו ביותר ולהצליח להשלמים את הפערים.
השקעה בפן האישי/רגשי – פעמים רבות, כתוצאה מכישלונות קודמים התלמידים מפתחים "אנטי" למקצוע מסוים. הצוות המקצועי שלנו מודע לכך ולכן יש גם התייחסות לפן הרגשי.
כל הזכויות שמורות לMATIC. יותר ממורה פרטי.