## אנגלית, תשע"ו, **מועד ב**, מס' 016382. גרסה ב'

- 2 -

# PART I: ACCESS TO INFORMATION FROM WRITTEN TEXTS (70 points) وרק ראשון: הבנת הנקרא (70 נקודות) الفصل الأوّل : فهم المقروء (70 درجة) קרא את הקטע שלפניך, וענה על השאלות 1-9.

Read the article below and then answer questions 1-9.

# LEARNING ABOUT GARBAGE

Janet Robbins is a professor who studies the garbage from the streets of New York, America's biggest city. She volunteers at the New York Sanitation Department\* which collects 3.5 million tons of garbage a year. For her it is a way to learn about the lives of New York's 8.5 million residents.

- <sup>5</sup> "We're a throwaway culture," she says. "We treat everything from electronic devices to furniture like we treat paper cups. We just throw them away." Most apartments in New York City are small, so residents are always throwing out stuff to make more space. According to Robbins, this makes New York 'a gold mine' for people who need things for their homes. They can find beds, TVs investor, and even pointings in the certage.
- 10 TVs, jewelry, and even paintings in the garbage.

In her research, Robbins first observed sanitation workers for two years. She then started collecting garbage with them. She learned to respect the important work they do to keep the city clean and the residents healthy. Robbins also experienced the negative side of the sanitation job. "The smell is sometimes bad," she says,

<sup>15</sup> "but you get used to it quickly." According to statistics, sanitation work is one of the ten most dangerous jobs in the country. "The workers are in speeding traffic all day which is really not safe. Even the garbage itself can be harmful if things fly off trucks and hurt them," she explains.

As a result of these experiences, she wrote several books about garbage. Today she teaches a university course on the subject and encourages companies to recycle materials. Robbins' biggest contribution to the sanitation department is the talks she gives to the workers. She makes the city's 6,400 sanitation workers feel proud of their work. She believes they are the city's most important public workers.

/המשך בעמוד 3/



- 3 -אנגלית, תשע"ו, מועד ב, מס' 16382, גרסה أجب بالإ<u>نجليزيَّة</u> عن الأسئلة **1-9،** حسب القطعة . ענה באנגלית על השאלות 9-1, על פי הקטע. استبعه . في الأسئلة 1 وَ 4 وَ 8 وَ 9 مَع دائرة حول رقم الإجابة الصحيحة . في الأسئلة ألباقية ، أجب حسب التعل (70 درجة) בשאלות 1, 4, 8 ו־9, הקף במעגל את המספר של התשובה הנכונה. בשאר השאלות ענה לפי ההוראות. (70 נקודות) Answer questions 1-9 in English according to the article. In questions 1, 4, 8 and 9, circle the number of the correct answer. In the other questions, follow the instructions. T. What do we learn about Robbins in lines 1-4? i) How long she has worked with garbage. ii) What she does for the city of New York. iii) Where she teaches about garbage. iv) When she became a professor. (7 points) 2. According to Robbins, what do paper cups and electronic devices have in common? (lines 5-10) ANSWER: ..... (7 points) 3. COMPLETE THE SENTENCE. (lines 5-10) The writer mentions that the apartments in New York are small to explain why ...... (7 points) Why does Robbins call New York "a gold mine" (line 9)? (lines 5-10) 4. i) She earns a lot of money in her job there. ii) People wear a lot of gold jewelry. iii) People can find many things in the garbage. iv) Most New York residents are very rich. (7 points) /המשך בעמוד 4/

What	did Robb	ins do to learn	about the job of s	anitation	workers? C	live ONE
thing.	(lines 1	l-18)				
ANSW	/ER:	•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••		*****		
******				**********	••••••	(7 points
What	does Rol	bins say about	sanitation work i	n lines 11	-18?	
PUT A	<b>ч √ в</b> х	THE <u>TWO</u> CO	RRECT ANSWEI	RS.		
	i) Wo	rking in traffic	is dangerous.			
	i) Ba	I smells are the	e worst part of the	e job.		
	ii) Th	workers drive	e too fast.			
j	v) Th	e workers can t	be hit by garbage.			
	v) On	e in ten worker	's gets hurt.			
•••••	vi) Th	workers migh	t fall off the truc	cs.	(2×7=	14 points
			n about Robbins' r			-
	/ER:			*********		
ANSW	/ER: ding to li	nes 19-24, Rot	bins feels that sa	nitation w		(7 points
ANSW Accor i)	/ER: ding to li should e	nes 19-24, Rob	bbins feels that sa	nitation w		(7 points
ANSW Accor i) ii)	ER: ding to li should e work ha	nes 19-24, Rob ncourage reside der than other	obins feels that sa ents to recycle ga public workers	nitation w rbage		(7 points
ANSW Accor i) ii) iii)	/ER: ding to li should e work hat must tall	nes 19-24, Rot ncourage reside der than other to New York	bbins feels that sa ents to recycle ga public workers residents more of	nitation w rbage		(7 points
ANSW Accor i) ii) iii)	/ER: ding to li should e work hat must tall	nes 19-24, Rob ncourage reside der than other	bbins feels that sa ents to recycle ga public workers residents more of	nitation w rbage		(7 points
ANSW Accor i) ii) iii) iii) iv)	/ER: ding to li should e work ha must tall should b	nes 19-24, Rot ncourage reside der than other to New York	obins feels that sa ents to recycle ga public workers residents more of work they do	nitation w rbage		(7 points
ANSW Accor i) ii) iii) iii) iv) The m	ER: ding to li should e work hat must tall should b <u>ain</u> subje	nes 19-24, Rob ncourage reside der than other to New York e proud of the	obins feels that sa ents to recycle ga public workers residents more of work they do e is ().	nitation w rbage		(7 points
ANSW Accor i) ii) iii) iv) The m i)	ER: ding to li should e work har must tall should b <u>ain</u> subje the resea	nes 19-24, Rob ncourage reside der than other to New York e proud of the ct of the article	obins feels that sa ents to recycle ga public workers residents more of work they do e is (). fork professor	nitation w rbage		(7 points
ANSW Accor i) ii) iii) iv) The m i) ii)	VER: ding to li should e work hat must tall should b <u>ain</u> subje the resea the lives	nes 19-24, Rob ncourage reside der than other to New York e proud of the ct of the article rch of a New Y	obins feels that sa ents to recycle ga public workers residents more of work they do e is (). (ork professor esidents	nitation w rbage		(7 points
ANSW Accor i) ii) iii) iii) iii) iii) iii)	ER: ding to li should e work han must tall should b <u>ain</u> subje the resea the lives the prob	nes 19-24, Rot acourage reside der than other to New York e proud of the ct of the article rch of a New York r	obins feels that sa ents to recycle ga public workers residents more of work they do e is (). fork professor esidents ion workers	nitation w rbage	orkers ()	(7 points

## אנגלית, תשע"ו, **מועד ב**, מס' 016382. גרסה ב'

- 2 -

# PART I: ACCESS TO INFORMATION FROM WRITTEN TEXTS (70 points) وרק ראשון: הבנת הנקרא (70 נקודות) الفصل الأوّل : فهم المقروء (70 درجة) קרא את הקטע שלפניך, וענה על השאלות 1-9.

Read the article below and then answer questions 1-9.

# LEARNING ABOUT GARBAGE

Janet Robbins is a professor who studies the garbage from the streets of New York, America's biggest city. She volunteers at the New York Sanitation Department\* which collects 3.5 million tons of garbage a year. For her it is a way to learn about the lives of New York's 8.5 million residents.

- <sup>5</sup> "We're a throwaway culture," she says. "We treat everything from electronic devices to furniture like we treat paper cups. We just throw them away." Most apartments in New York City are small, so residents are always throwing out stuff to make more space. According to Robbins, this makes New York 'a gold mine' for people who need things for their homes. They can find beds, TVs investor, and even pointings in the certage.
- 10 TVs, jewelry, and even paintings in the garbage.

In her research, Robbins first observed sanitation workers for two years. She then started collecting garbage with them. She learned to respect the important work they do to keep the city clean and the residents healthy. Robbins also experienced the negative side of the sanitation job. "The smell is sometimes bad," she says,

<sup>15</sup> "but you get used to it quickly." According to statistics, sanitation work is one of the ten most dangerous jobs in the country. "The workers are in speeding traffic all day which is really not safe. Even the garbage itself can be harmful if things fly off trucks and hurt them," she explains.

As a result of these experiences, she wrote several books about garbage. Today she teaches a university course on the subject and encourages companies to recycle materials. Robbins' biggest contribution to the sanitation department is the talks she gives to the workers. She makes the city's 6,400 sanitation workers feel proud of their work. She believes they are the city's most important public workers.

/המשך בעמוד 3/



- 3 -אנגלית, תשע"ו, **מועד ב**, מס' 16382, גרסה أجب بالإ<u>نجليزيَّة</u> عن الأسئلة **1-9،** حسب القطعة . ענה באנגלית על השאלות 9-1, על פי הקטע. استعمد. في الأسئلة 1 وَ 4 وَ 8 وَ 9 مَع دائرة حول رقم الإجابة الصحيحة. في الأسئلة ألباقية، أجب حسب التعل ( 70 درجة) בשאלות 1, 4, 8 ו־9, הקף במעגל את המספר של התשובה הנכונה. בשאר השאלות ענה לפי ההוראות. (70 נקודות) Answer questions 1-9 in English according to the article. In questions 1, 4, 8 and 9, circle the number of the correct answer. In the other questions, follow the instructions. T. What do we learn about Robbins in lines 1-4? i) How long she has worked with garbage. (ii) What she does for the city of New York. iii) Where she teaches about garbage. iv) When she became a professor. (7 points) 2. According to Robbins, what do paper cups and electronic devices have in common? (lines 5-10) ANSWER: People throw them away. (7 points) 3. COMPLETE THE SENTENCE. (lines 5-10) The writer mentions that the apartments in New York are small to explain why residents are always throwing out stuff. (7 points) 4. Why does Robbins call New York "a gold mine" (line 9)? (lines 5-10) i) She earns a lot of money in her job there. ii) People wear a lot of gold jewelry. iii People can find many things in the garbage. iv) Most New York residents are very rich. (7 points) /המשך בעמוד 4/

ジャンシンシン

<ul> <li>- 4 - אנגלית, תשע"ו, מועד ב, מס' 016382, גרסה ב'.</li> <li>5. What did Robbins do to learn about the job of sanitation workers? G thing. (lines 11-18) ANSWER: She observed sanitation workers for two years.</li> <li>6. What does Robbins say about sanitation work in lines 11-18?</li> </ul>	
thing. (lines 11-18) ANSWER: She observed sanitation workers for two years.	
ANSWER: She observed sanitation workers for two years.	
6. What does Robbins say about sanitation work in lines 11-18?	
-	
PUT A $$ BY THE <u>TWO</u> CORRECT ANSWERS.	
(i) Working in traffic is dangerous.	
ii) Bad smells are the worst part of the job.	
iii) The workers drive too fast.	
(iv) The workers can be hit by garbage.	
v) One in ten workers gets hurt.	
vi) The workers might fall off the trucks.	
(2×7=	14 points)
7. Give <u>ONE</u> way people can learn about Robbins' research. (lines 19-2	
ANSWER: They can read the books she wrote about garba	11
ANSWER:	
	(7 points)
8. According to lines 19-24, Robbins feels that sanitation workers (-).	
i) should encourage residents to recycle garbage	
ii) work harder than other public workers	
iii) must talk to New York residents more often	
(iv) should be proud of the work they do	(7 points)
9. The main subject of the article is (-).	
(i) the research of a New York professor	
ii) the lives of New York residents	
iii) the problems of sanitation workers	
iv) the importance of recycling	(7 noi-tr)
	(7 points)
עמוד 5/	המשך בי